2018. szeptember 28., péntek

DiY: Huye Baby erősítő. V. - Barta Ottó

Miután beforrasztottuk az alkatrészeket a NYÁK-ba, eljön az az idő, hogy leellenőrizzük a munkánk. 
Itt hívom fel mégegyszer a figyelmet arra, hogy az erősítő 310 Volt-al működik, ezért az óvatlan munkavégzés súlyos áramütést okozhat. Az élesztés során mindig legyen rajtunk gumitalpú cipő, és a munkát lehetőleg ne a fürdőkádban végezzük, mivel az igencsak halált okoz.
Először a táptrafó feszültségeit kössük a megfelelő helyekre. Az anódfeszültséget egyelőre ne kössük be. A csövek természetesen a helyükön vannak. Ez után az összes trimmerpotenciómétert állítsuk középállásba. Miután minden a helyén van, helyezzük áram alá a hálózati trafót. AC mérővel ellenőrizzük le a végcsövek 6,3 Voltos fűtőfeszültségét. Több ne nagyon legyen, mert a csövek élettartama logaritmikusan csökken a túlfeszültségtől. Ha rendben van, akkor az első cső (ECC83) 5. és 6. lábán is mérjük meg a fűtésfeszültséget. Ennek helyes értéke 12,6 Volt. Ha ettől eltér, kapcsoljuk ki az áramot, és a fűtőkörben lévő 35, 36-os ellenállások értelemszerű cseréjével állítsuk be a 12,6 Voltot. Ha ezzel végeztünk, akkor ellenőrizzük az áramgenerátor -feszültségét. A földhöz képest -3,25 Voltot kell mérnünk. 1-2 tizede volt nem számít. Ha ez rendben, akkor a végcsövek 2-es lábán állítsuk be a -Ug feszültséget abszolult értékben a legnagyobbra. Ez -23 Volt körüli feszültséget jelent. A beállítást a P3-P6 potenciométerekkel kell elvégezni. Ez igen fontos beállítás, mivel megvédi a végcsöveinket az esetleges tönkremenéstől.
  Kapcsoljuk le a deszka "modellünket". Húzzuk ki a végcsöveket, a hálózati trafó anódfeszültség leágazására kössünk egy 10W-os 1,5-1,8k-ós ellenállást, majd ezen ellenállás másik végét csatlakoztassuk az erősítőnk NYÁK-jához, a megfelelő helyre. Az erősítő bemenetére forrasszunk egy 100k-s ellenállást párhuzamosan, aminek a sarkaira majd 0,7V feszültségű színusz jelet adhatunk. Kapcsoljuk a trafóra a hálózati feszültséget, és kezdjük el a beállítást.  Az áramgenerátor potencióméterét addig tekergetjük, még a katódon 1,5 Voltot nem mérünk. Közben a szimmetriát is beállítjuk az R9 poti értelemszerű tekerésével. Ha sikerült az 1,5 Volt körüli értéket beállítanunk, akkor ha van kétsugaras oszcilloszkópunk, akkor nagyon pontosan beállíthatjuk a meghajtó fokozatot az alábbi eljárással:
  Adjunk a szkóp mindkát csatornájára 1-10Voltos, 2kHz-s jelet hanggenerátorból. A szkópon megjelenik a két szinus hullám. A szkópon az egyik csatorna fázisát fordítsuk meg, s a két csatornát adjuk össze. A bemenetek szintszabályzójával addig szabályozunk, még azonos méréshatár mellett egy vízszintes csíkot nem látunk. Ez tisztán matematika: a fázisban eltolt ellentétes módusú jeleket ha összeadjuk, akkor zérót kell kapnunk. Ez akkor valósul meg, ha a két jel nagysága (amplitúdoja) megegyezik. Ha sikerült a szkópunkat kitrimmelni, akkor az egyik csatornán a fázisfordítást kapcsoljuk ki. A szkóp mérőcsúcsait csatlakoztassuk a végcső előtti gridstopperek lábaira, azaz a végcsövek rácsára. (A végcsövek nincsenek behelyezve) Az alábbi fotón ezt a pillanatot láthatjuk:


Adjunk a bemenetre 0,7V 2kHz-s jelet. Ügyeljünk arra, hogy a szkóp trimmelését el ne állítsuk! A szkóp képernyőjén az alábbit kell látnunk:


A képernyőn középen a majdnem egyenes vonal az erősítő fázisfordítójának két jele összegezve. Most jön a Barba trükk. Az R9 Potit addig tekergetjük, még a legegyenesebb összegjelet nem kapjuk. Adhatunk 1 Voltot is a bemenetre, ott is ellenőrizzük le a beállítást. Fontos, hogy kb félórát menjen így az erősítő a csövek hőegyensúlyának beállásáig. A beállítást ekkor is ellenőrizzük. Ha minden rendben, akkor egy csepp körömlakkal az állító potit rögzíthetjük. Erre a célra barátnőnk, feleségünk lakkját használjuk, hiszen az idegen színű lakk feltűnhet kedvesünknek, s könnyen oka lehet az erősítőnk tönkremenetelének, amit a fejünkhöz vágás művelete okoz. Szóval fontos a szín, de mégfontosabb az, hogy a beállításunk nem "mászik" el. Ha a fentiekkel megvagyunk, akkor beszerelhetjük az erősítőnket a dobozába. A szükséges minimális dobozméretet a megfelelő furatokkal cikkem végére beszúrom. A dobozba szerelt erősítő valahogy így néz ki:


Beszerelés után dugjunk vissza minden csövet a helyére. Fogjunk egy Ohm mérőt, és ha nincs a kimenőre írva, akkor mérjük meg a kimenő két fél primérjének ellenállását a közép leágazáshoz viszonyítva. Az egyszerűség miatt ez legyen mondjuk 2X75 Ohm. Ez dyscus trafó alkalmazása esetén 2%-on belül van. Ezen trafó alkalmazása azt is biztosítja, hogy nem csak a DC ellenállás egyforma, hanem a primér impedanciák is egyformák, valamint a szekunderek is szimmetrikusak a földhöz képest. Kössünk a hangszóró kimenetre egy-egy 4-8 Ohmos műterhelést.  Hadjuk az erősítőt bemelegedni mondjuk 40 percen keresztül. Közben gyakoroljuk magunkat az Ohm törvényében. Ez igen fontos törvény. Láttam olyan embert, aki ennek ismerete nélkül is vállalkozott SE erősítő építésére, de az eredmény csapnivaló lett. Mit is akarunk? Be kell állítani a végcsövek munkapontját. Ne feledjük, a P3-P6 potikat "feltekertük", ezért most nagyon kevés áram folyik a csöveken. A rajz szerint AB1 osztályban az EL84 végcső 28mA áramnál működik jól. Ki kell számolnunk, hogy ez a feszültség a 75 Ohmos fél priméren mekkora feszültség esést okoz, vagy ha úgy tetszik, a trafó Utáp középleágazása, és az Anód kivezetés között mekkora feszültséget kell mérnünk. Nos a számolás egyszerű, Ohm törvénye megmondja nekünk a helyes eredbényt.
A törvény:I=U/R Ebből U=RxI, azaz a példánknál 75 Ohmx 0,028A=2,1 V. Azaz ezt a feszültséget kell mérnünk az említett két helyen. A fesz mérőt becsatlakoztatva a megfelelő cső megfelelő potencióméterét finoman addig állítjuk, még a kimenő fél primérén a kiszámolt feszültséget mérjük. A mérést minden EL84-en elvégezzük, majd ha kész, akkor előről kezdhetjük. A méréshez használt voltmérő ha lehet ne legyen digitális, mert annak digitjei összevissza ugrálnak, nehézkes a mérés vele. Én az ilyen mérésekhez szovjet gyártmányú analógműszert tartok, tükrös skálával. 
  Felhívom a figyelmet egy fontos dologra! Az immár elkészült erősítőt mindenki szereti méregetni. Példul szkóppal. Nagyon fontos, hogy a hangszóró meghajtása szimmetrikus! Azaz ha a két kimenő csatlakozón méregetünk, és ha a mérőműszer egyik elektródája földelt, akkor seccperc alatt leégetjük a kimenőtranszformátort, hiszen a fél szekunder tekercset a földre zárjuk. Ezért mindig "fél" jelet mérjünk úgy, hogy a műszert a testre kötjük, még a meleg pontot valamelyik hangszóró kivezetésre. Sajnos láttam már ilyen procedúrán keresztül ment kimenőt. Nem néz ki túl jól. 
Az alábbi fotókon a lehetséges doboztervet mutatom be, és magát a kész készüléket. Az utolsó részben a mérésekre, paraméterekre, valamint a hangra térek ki.





Barta Ottó. 2018.

A cikksorozat további részei: 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése