2018. szeptember 19., szerda

DiY: Huye Baby erősítő. III. - Barta Ottó

Első rész. 
Második rész.
Mint igértem, a tápegységgel folytatom.

A készülék tápellátása egyszerű, köszönhetően a gyakorlatilag szimmetrikus felépítésnek. Ez miatt az erősítő közösmódusú elnyomása nagy, s ez jótékony hatással van a hálózatból, valamint a tápegységből jövő közös módusú jelek nagyságának csökkentésére.
Az anódfeszt előállító rész 310 Voltot állít elő, amelyből a kimenőtranszformátor (OPT) RDC komponense ejt néhány voltot. Ennél valamivel bonyolultabb a -Ug (negatív rácselőfeszültség)  előállító rész. Egyutas egyenirányítás után egy 24Voltos Zéner diódával 24 Voltot állítunk elő. Ezt a stabil feszültséget kétfokozatú RC szűréssel szűrve tovább vezetjük az áramgenerátor stabilizátorához. A 100 Ohmos ellenállás rendkívül fontos: a referencia dióda előtét ellenállása. E nélkül a ref dióda nem működik. Az ellenálláson feszültség esik, ezért ide mindenféleképpen 1 Wattos ellenállást tegyünk be.
  A stabil negatív feszültséget szűrés után vezetjük 4 feszültség osztóra, amelyek trimmer-potenciómétereiről vesszük le a végcsövek -Ug feszültségét. A potikkal állíthatjuk be a végcsövek munkapontját, ami esetünkben cca. 28mA. Ebben a tápegységben én carbon compozit ellenállásokat használtam a hang kissé vintage jellegűre való varázslásához. Egy csöves erősítőnek így kell szólnia, így lesz varázslatos a hangja.

  A végcsövek fűtése váltóáramú, az első csövet egyenáramról fűtöm. Az R36, R35 ellenállások válogatásával lehet a fűtófeszültséget pontosan 12,6 Voltra beállítani. Javaslom a kismértékű aláfűtést az ECC83 élettaralmának meghosszabbítására. Az ECC83 helyére az ugyancsak 100-as erősítésű orosz 6N2P csövet is be lehet tenni, de az csak 6,3 Voltos fűtésű. A hálózati transzformátor tekercselésnél ezt vegyük figyelembe. A hálózati trafóra az alábbi feszültséget tekertessük:

P=230V D=0,45mm 0,45A
S1=28V D=0,23mm 120mA
S2=228V D=0,315mm 220mA
S3=13,2V D=0,45mm 300mA
S4=S5=6,3V D=0,8mm 1,5A

A transzformátor EI96/46-os vasra készült.
Egy csöves erősítő legfontosabb alkatrészei a csövek, és a kimenő transzformátor. Az OPT-t DysCus tekercselte, valahogy így:


A következő képen a CFB tekercstoldalékot láthatjuk tekercselés közben:



Illesztése 8kOhm : 6,3 Ohm. Magyarázatra szorul az illesztés. Az OPT tulajdonképpen egy illesztő transzformátor, ami a végcső 8000 Ohmos terhelő ellenállását (Raa=8k) illeszti a hangszóró sokkal kissebb impedanciájához. (Impedancia=váltóáramú ellenállás) Jelen esetben ez az impedancia 6,3 Ohm. Miért nem nyolc, vagy négy? Egyszerűen azért, mert 6,3 az új szabvány. Ez az illesztés gond nélkül kiszolgálja a régebbi hangszórók impedanciáját. A másik ok, az pedig az, hogy a szimmetrikus kapcsolás szimmetrikus OPT-t kíván mind a primer oldalról, mind a szekunder felől. A kapcsolási rajzon láthatjuk. Természetesen működik más kimenővel is a kapcsolás, de csak a szimmetrikus felépítésű tekercsek juttatnak el bennünket az audio nirvánába. A transzformátor több kísérlet útján jött létre. Használható bármely más EL84-es PP kapcsoláshoz. A vasmagja EI84-es. Ez pont elég. Sokan azt hiszik, minnél nagyobb a vas, annál jobb. Ez nem így van. A túlzott vastömeget az optimális illesztésre méretezett tekercs nem tudja rendesen átmágnesezni.  Széteső, figyelmet nem magára vonzó hangkép az ára az ilyen ostobaságnak. Láttam már olyan EL84 PP erősítőt, aminek a kimenője M105-ös magra volt tekerve, mert a "konstruktőr" azt hitte, itt is a méret számít. Az alábbiakban látható az OPT átviteli diagramja:


Az ábrán jól látható a transzformátor rendkívüli jó mély átvitele, nem feledve azt a tényt, hogy a szabvány 20Hz-20kHz-ig +-3dB-t enged meg. A két végen a közel egyforma átvitel csökkenés kompromisszum eredménye, s biztosítja az erősítő magas minőségű hangzásvilágát.
Következő ábra az OPT fázis-frekvencia diagramját mutatja:


Ez a függvény két okból fontos. Az első az az, hogy ha a frekvencia széleken 45 foknál nagyobb az eltérés, akkor az erősítőt nehéz visszacsatolni, gerjedékennyé válik. A szingle ended (SE) erősítők hívői azért nem szeretik a visszacsatolást, mert egy SE rendszerű kimenő transzformátor a sávszéleken +-45-55 fokos eltérést mutatnak az 1 kHz-s közép frekvenciához képest. A nagy szögeltérés miatt a visszacsatolás (NFB) már negatív hatással van az erősítő minőségére. Csak bele kell gondolni, hogy a 90 fokos fázis eltérés már a színusz hullámot negyed hullámhosszal eltolva juttatja vissza az erősítő bemenetére. Ez mindenféleképpen káros a hangra. A másik fontos ok a jó fázisátvitelre pedig az, hogy egy visszajátszott hangszer alaphangjaihoz képest a felharmonikus frekvenciák időben a valóságos hangszerhez hasonlóan szólaljanak meg. A rossz fázisátvitel garantálja azt, hogy a kapott audio élmény szinezett lessz, illetve szélsőséges esetben nem ismerhető fel a hangszer. Mint láthatjuk, valóban fontos alkatrész az OPT. Mivel a trafó a leggyengébb láncszem, mert kompromisszumok tömkelegére épül, s tényleg ez az alkatrész az, aminek minősége meghatározza az erősítő minőségét. Ha audiofil készüléket akarunk építeni, akkor szerezzünk  OPT-t a kimenő tekercselésben nagy gyakorlatott szerzett kollegától, vagy vegyünk drágán gyárit.
 A transzformátorban  alkalmazott szigetelés nagy tisztaságú, nagy sűrűségű cellulóz, mivel ennek az anyagnak a dielektromos állandója hasonlóan viselkedik mint a vákuum ugyanilyen paramétere, azaz a frekvencia változása nem befolyásolja annak nagyságát. Ez azt jelenti, hogy a transzformátor káros kapacitása és induktivitása működés közben nem változik, amely tény megint csak a torzítást csökkenti. A jó mélyfrekvenciás átvitelt a kellően nagy tekercs induktivitás biztosítja, értéke 39H.

A következő részben a NYÁK-ról, építésről lessz szó.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése