2018. szeptember 14., péntek

DiY: Huye Baby erősítő. II. - Barta Ottó

Huye Baby erősítő folytatás.

Első rész. 

Az előző részben ígértem a fenti csöves erősítő kapcsolási rajzát. A kapcsolást bárki megépítheti, de üzleti felhasználáshoz nem járulok hozzá. Íme a rajz:




Műszaki paraméterei:
  • Kimeneti teljesítmény P=10Watt
  • Érzékenység= 1,2Volt
  • Jel/Zaj= -70dB
  • Frekvencia átvitel  20Hz-20kHz =-1dB, -0,5dB 1 Watt.
  • THD< 0,2% a teljesítmény 50%-nál.

Az erősítő vonali érzékenységű, ezért a P1 logaritmikus potenciómétert beépítve előerősítő nélkül tud fogadni például CD játszót. Aki akar, az tehet a bemenetre bemenet választót is pár darab bemeneti csatlakozóval. 
Az R3 1M rácslevezető ellenállás a potencióméter meghibásodása estén is biztosítja a bemeneti cső rácspotenciálját, megakadályozva ezzel az erősítő lengését, az ECC83 tönkremenetelét. A jel az R11 ún. gridstopperen keresztül jut az ECC83 trióda rácsára. Ezen ellenállás a cső gerjedését hivatott kivédeni. Az ECC 83 két fele egy Long Tailed Pair fázisfordítót alkot. Az első Trióda a katódjából vezérli a második triódát, ezért annak kimenetén megjelenik a 180 fok fázis eltéréssel a bemeneti jel. A Fázisfordítás nagy pontosságát, azaz az eredeti jel, és a 180 fokkal elfordított "tükörkép" jel egyenlőségét a DN2540-es FET biztosítja áramgenerátorként. Az áram nagyságát a P2 trimmer potival állíthatjuk be  A helyes beállításnál az ECC83 közös katódjain 1,5Voltot kell mérni. Az áramgenerátor fontos része a TL431 referencia diódával megépített negatív tápegység. A beállított 3,25 Voltos negatív tápellátáshoz a feszültséget a végcsövek rácsfeszültség előállító áramköréből vezetjük ide. Alkalmazásával a kapcsolás bármilyen fajta ECC83-as csőhöz beállítható, mivel az áramgenerátor szabályozási tartománya megnövekszik. Ennek az elemnek a használatát a nagy pontosságú fázisfordítás, valamint a zajszínt alacsonyan tartása is indokolja. A referencia dióda feszültségét az R13, R17 ellenállások állítják be.
Az ECC83 trióda másik felének a rácsa egy soros 22k-s ellenállással a kimenő transzformátor szekunder tekercsének 6,3 Ohmos leágazásához csatlakozik, s ezzel megvalósít egy mérséklelt nagyságú negatív visszacsatolást (NFB= Negative FeedBack)
  A bemeneti triódák az R5-R18 anódellenállásukon keresztül kapják meg a tápfeszültségüket. A tápellátásban megint van egy kis érdekesség. Az áramot nem a szokásos módon egy jól megszűrt tápegység biztosítja, hanem a kimenőtranszformátor és a végcsövek anódjának közös pontjáról vesszük le a 47k-s ellenállásokon keresztül. A fentiek miatt ezen egyenfeszültségen a bemenettel azonos fázisú nagyfeszültségű jel van. Ezért az egyenáramú összetevőre szuperponálódott jel, és a meghajtó csövek anódján lévő jelek az anódellenálláson kivonódnak egymásból. A visszacsatolt jelek is ellenfázisúak egymáshoz képest, ezért az R10-es 10k-s ellenálláson igyekeznek egymást kioltani. Azaz, a visszacsatolás mértéke állítható ezen ellenállás cseréjével. 18k Ohm érték felett az erősítő gerjedésre hajlamos lessz. Ez az ellenállás a közösmódusú elnyomást is növeli, javítva ezzel az erősítő jelzaj viszonyát. A végcsöveket meghajtó jelet a C1-C3 kondenzátorok csatolják ki a végcsövek G1 Rácsára. A 100-220 nF-os kondenzátorok minőségével az erősítő hangja jelentősen változtatható. Ide érdemes jobb minőségű alkatrészt betenni. A mintakészülékben Mullard gyártmányú Tropical Fisch 1 uFkondenzátorokat alkalmaztam, mivel ez volt a fiókban. 
  A csatoló kondenzátorok után következik az EL84 pentódákkal felépített  végfokozat. Az EL84 csövet annak idején audio célra fejlesztették ki. A fejlesztés jól sikerült, szinte minden cég átvette a gyártását, ma is sokan gyártják. A különböző gyártmányok más-más hangot adnak. Aki szereti a búskomor megszólalást, az szerezzen ide Mullard csöveket. A 6P14P EV cső az EL84 szovjet katonai megfelelője "virgonc" hangú,  magasba húzó, s ez miatt fárasztó. Viszont 10 000 óráa élettartamot adnak rá. Hátrányát például Mullard ECC83-al ellensúlyozhatjuk. Nagyon jók a Tungsram, és a Tungsol gyártmányai, amelyek a kiegyenlített hangjukkal, és jó dinamika tolmácsolással az élmezőnybe tartoznak. Hasonló tulajdonságúak a TAD által forgalmazott kínai gyártmányú EL84-esek is. Viszont aki nem kicsinyes, és a non plussz ultrát akarja, az szerezzen eredeti NOS Telefunken csöveket. A beszerzés előtt viszont kérjen fizetésemelést. A NOS azt jelenti, hogy régen gyártott, de használatlan alkatrész, ami eddig a raktárban volt. Ezek a cső tulajdonságok természetesen az ECC83-ra is vonatkoznak. Ha tudunk szerezzünk fekete anódos elektroncsöveket, amelyeknek a hangja sokkal szebb, mint a normál szürke anódos változatoké. Az ECC83 esetében óvakodjunk a mikrofóniás csövek használatától. Mikrofónia: az üvegbúrát ujjunkal megpöckölve a hangszóróból felerősítve hallhatjuk a cső mechanikai rezgését zengés formájában. Szélsőséges esetben az ilyen csővel épített erősítő gerjed is. A végcsövek Szuper Trióda kapcsolásban működnek, amit az előző írásomban már ismertettem. 
A kapcsolási rajzon láthatunk C betűvel jelölt ellenállásokat. Ezek az áramköri elemek "carbon compozit" típusúak. A milyenségük fontos a hangzás kialakítása szempontjából. Hangjuk a Tantallum ellenállásokéval vetekszik, de sajnos a zajuk jóval nagyobb, és pontatlanok is. Ezért olyan helyre építettem be őket, ahol ezek a hátrányos tulajdonságok nem okoznak problémát. Jelesül a végcsövek áramköreiben találhatóak, ahol már nagy a jelszint. Az ellenállások fajtája ARCOL, vagy Allan Bradly. A többi ellenállás fél Wattos 1% pontosságú PRP ellenállás. Beszerezhető a Hifi Collektive oldaláról. Ezek minőségi audio ellenállások, nem mágnesezhetők. Persze mást is beépíthetünk ide, de a kapcsolás az említett alkatrésszel adja a legszebb hangot. Biztos van jobb is, de az sokkal drágább, és nem biztos, hogy jó a hangja. 
  Nem esett még szó az R7, R16 ellenállásokról. Ezek az ellenállások kettős funkciót látnak el, egyrészt a gerjedést gátolják, másrészt a végcsövek G2 rácsáramát határolják be. Figyelem! 100 Omra cserélve őket egyes gyártmányú csövek megadják magukat az enyészetnek.

A következő részben a tápegységgel folytatom.
  

3 megjegyzés:

  1. Mekkora módosítást igényelne szimmetrikus bemenetűre átalakítani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abszolulte nagyon kevés munka. Holnap megpróbálom lerajzolni, és a következő cikkbe betenni. Jó lesz így?

      Törlés