2015. február 7., szombat

Javítás: Hughes&Kettner ATS 60 gitárkombó

Nemrég kezembe akadt egy Hughes&Kettner ATS 60 gitárkombó. A problémája az volt, hogy nem adta ki a magas hangokat és ahogy erősítettem egyre feljebb, egyre jobban (rejtélyes módon) torzította a hangokat.

 Még régebben volt cserélve benne cső és végtranzisztor. A cső típusa „CM1” eredeti Hughes&Kettner, azt hittem, hogy ez valami nehezen beszerezhető darab.. pedig nem. Több fajtával is helyettesíthető.(ECC83,12AX7).
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_cm1.html
Amikor eltűnt a „magas” hang és szortyogó hangot kezdet kiadni az erősítő, rögtön cső hibára gondoltam. De szétszedés után látható volt, hogy patyolat tiszta.
Cső csere mellett nem régiben végtranzisztorok is leletek cserélve mint ahogy előzőleg írtam, egyik alkalommal túl melegedtek.
A két darab tranzisztor típusa TIP142 és TIP147.
Az újak jól be lettek pasztázva a hő szenzorral együtt. Visszatérve az eredeti problémára , szétszedés után az első dolgom az elektrolit és tantál kondenzátorok feliratozása és kiszedése volt. Elég súlyos ESR értékeket kaptam a legtöbb kondenzátorra. Kivételt képeztek a Philips elektrolit kondenzátorok. Még mindig nagyon jól tartják magukat az elfogadott ESR intervallumokban. Az összes többi landolt az elektronikai hulladékok között. A jel utakon szereplő tantál kondenzátorok helyett WIMA fóliakondenzátorok kerültek berakásra. A többi helyére pedig kicsit drágább „kevésbé” kínaias kondik…

Egy érdekesség:. A beültetési rajzon a transzformátor fűtési és nagy fesz. része színek alapján fordítva van. Az egyik képen látható is , hogy elvannak nevezve a vezeték párok. Az eredeti beültetési rajzon fentről lefele a következő színek vannak felsorolva:. brown, orange, yellow, red, green, blue, violet. Az utolsó három szín közül zöld eleve nincs is, lilából pedig kettő is van. Ezzel nem volt gond, hiszen egy középmegcsapolásolásról van szó. Kettő lila plusz a kék. Kiméréssel gyorsan meglehet állapítani mi micsoda. Így is történt. Fontos, hogy ne teljesen bízzuk magunkat a kapcsolási rajzra, lehetséges, hogy egy újabb/régebbi gyártmánynál mások voltak a vezeték színezései.

Bekapcsolva az erősítőt minden működik és jól szól.
Egy kis esztétikai sufni tuningként kapott két erősebb ledet az elejére.  

Képek a belsejéről:.









 Képek a külsejéről:.





Nem mindig ilyen egyszerű a probléma, most szerencsém volt.

Üdv:. Jambrisek Péter

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése