2015. február 22., vasárnap

Javítás: CZ Audio SF 820.4


Ez a negyedik fetes erősítő vonalban, ami nálam jár... lehet most ezeknek van szezonja, de érdekesebbnek tartom, hogy 3-nak ugyan az volt a baja..

A CZ Audio SF 820.4 eredetileg egy Next Audio erősítő, amely az Audison VR4.400 alaplapjára épül, csak kicsit poor-abb alkatrészekből és gyengébb összeszerelési minőségben. Azzal a hibával került hozzám, hogy "kicsúszott a helyéről, és elhallgatott". Labortápra kötve remote nélkül is rögtön rövidzárba megy. Muszáj lesz szétszedni...


Erősítő belseje.

Szépen elkülönülő részegységek, balra elő fokozat, jobb felül tápegység, alul végfokozatok. Első ránézésre igényesen szerelve. De nézzük meg jobban... 


Ez mind táp puffer. Eddig egyszer sem láttam ilyen megoldást, hogy 14db kondit használtak volna. Általában 1-2db 1000-2200uF-es van párhuzamosan kötve, itt 14 000uF van. Sok párhuzamosan kapcsolt kondinak köszönhetően alacsony az eredő soros ellenállásuk, így nagyobb áramot képesek leadni, mint 1-2db lassabb, de nagyobb kapacitású.


Táp vezérlése. Kapcsolási rajzot meg sem néztem, de ez így ránézésre sem a legegyszerűbb típus.. Tetszik az alkatrészkészlet. Szép színes :) Kommersz, könnyen beszerezhető alkatrészek.


Először nem tudtam mire vélni, hogy mitől van így felhólyagosodva a fólia. Kicsit jobban megnézve a nyák nagy áramú részei vastagon be vannak vonva ónnal, és lakkozva.


Elő fokozatban ferde kondik hada. Minimális ráfordítással teljesen igényes lehetne ez a szerelés, hiába kerültek mindenhová a lehető legolcsóbb alkatrészek.


Pár ferde kondi még nem is lenne akkora probléma.


Érdemes megnézni a gyári forrasztásokat. Pár helyen szinte be sincsenek forrasztva az alkatrészek.

Térjünk rá a javításra.
A tápban a zárlatot 2 zárlatos FET okozta, amiket multiméterrel könnyen megtaláltam. Csere után már nem zárlatos a táp, de remote rákapcsolása után már a labortáp áramkorlátja fogja meg az áramfelvételt, és a protect led világít, így valószínű a végfokozatban is lesz még valami.


Középső FET-en látszik, hogy kicsit felforrt ( ez még az egyik hibás fet ), és zárlatos is. Valószínű a végfokozat hibájába halt bele a tápegység is.
Az erősítő már volt javítva, legalábbis a felvált vezetősávok, az hővezető paszta hiánya erre enged következtetni. Hővezető paszta ahogy látszik mindenhol van, csak a FET-ek alatt nem..
2 Hibás FET cseréje után az erősítő protect nélkül elindult, de a nyugalmi áramfelvétele még túl magas volt, azaz még a munkapontok beállítása vissza van.


4 Végfokozat. 4 nyugalmi áramot állító trimer poti. Kezdetnek mindegyiket minimumra kell állítani, aztán csatornánként szépen beállítani a nyugalmi áramokat egy oszcilloszkóp segítségével.
Szerencsére ez gyorsan megvolt. Hűtés nélkül nem nagyon próbálgattam, szkóp után még fülre is állítgattam kicsit a nyugalmi áramokat. Összeszerelés előtt letakarítottam a FET-ekről a hővezető pasztát, és újra pasztáztam azokat, és a szilikon lap borda felőli oldalát is.


 Tesztelés közben ( 2 front + 1 sub ) bőven többet hozott az elvártaknál, szép, dinamikus kontrollált hang, erőteljes mély. Negyed óra hallgatózás után észrevettem egy konstrukciós hibát. A 2 csatorna, amik a SUB számára hidalhatóak a hűtőborda szélére kerültek, és így jóval gyengébb a hűtésük, mint a kevésbé terhelt másik csatornáké.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése