2018. november 15., csütörtök

DiY: ARC M60 HD II. Nincs Új a Nap Alatt! - Barta Ottó


  Az előzőekben ismertettem a kapcsolási rajzot. A sztereó verziót. Itt láthatjátok kedves olvasóim a monoblokk verziót. A diferencia a tápban van, illetve a kétfajta felhasználható végcső típus miatt a táp egy része duplán van, ugyanis a 6550 g2 rácsának tápellátására be kellett iktatni egy plusz stabilizátort. Így kiküszöbölhető a ráccsal sorba kötött ellenállás, amin a feszültség összevissza ugrálna a kivezérlés miatt. Íme a kapcsolási rajz:

Az előzőekben ott tartottam, hogy végcsövek előtti csatoló kondenzátorok. Több fajtát kipróbáltam már. Ebbe a pozícióba jó az Orange Drop is, azn a belépő szint. Valamivel feljebb ott vannak az orosz fémházas PIO kondik. Szentségtörés amit írok, de van olyan mint egy méregdrága AN PIO kondi. Ezeknél kicsit jobb a semleges hangzásával a Jantzen superior Z cap, azaz a piros Jantzen. Beforrasztva a hangminőség változás nagyon észrevehető, szó sincs placebo hatásról. Legalább akkora ugrás, mintha valami NOS csövet tennénk be valami kínai helyett. Általában a feleségek is észreveszik, és forcsa kérdéseket tesznek fel arra vonatkozóan, hogy mennyibe került, meg hogy honnan volt rá. Úgyhogy a csúcs megoldást ne is említsük neki, sőt ecseteljük nekik azt, hogy erősítőnket hallgatva hízni fog. Így többet nem hallgatja, s a kondi árát sem firtatja...
 Számomra a csúcs kondi még a nagyágyúkhoz képest mindig olcsó, de talán ugyanazt tudja, mint a darabonként 22 000 Ft-ba kerülő kékvérű 220nF-os csoda kondik. Az én tippem a lengyel (!) gyártmányú Miflex  KPCU 01 rézfóliás kondenzátor. A réz azért sokkal jobb, mint az Alumínium. Ezt már régóta tudjuk. Utána néztem ennek a kondinak, és igen biztatót olvastam róla az alábbi irományban: Kondi teszt . Ha igaz, amit tapasztaltak, akkor ez a gyártmány benne van a három legaudiofilebb kondik között. Nos a monoblokkba ezt forrasztottam be. Hallani még nem hallottam, mivel még nincs kész az erősítő. Bízok benne, hogy tényleg nagyon nagy hangot tud, máshol is dícsérik, sőt az egekbe emelik. Ha már építek egy High End erősítőt, akkor úgy gondoltam, megér egy próbát.
  A táp hasonló megoldásokat tartalmaz mint a Huye Baby erősítő tápja. Ezért nem írok bőven róla. A monoblokkban Rubycon 330uF450 Voltos pufferek találhatók. 2  2 sorosan kötve, és ezek párhuzamosan kapcsolódnak. Ez azt jelenti, hogy az erősítő puffer kapacitása 330uF. Ennyi elég is. A régi "vintage" erősítőket sem pakolták tele kondikkal. 
 Sokan építenek az erősítőikbe lágy indítást, vagy bekapcsolási késleltetést. Ez utóbbi arra jó, hogy az anódfeszt 1, vagy több növekvő lépcsőben adják a készülékre bekapcsoláskor, azaz megvárják még a cső felfűt, és utána kapja meg a feszt. A lágyindítás minden féle tápfeszültséget fokozatosan ad a készülékre. Aztán van olyan nézet is, hogy jó minőségű csövekkel nem kell ilyen kütyüket használni. Nos én lágyindítót terveztem a készülékhez. Egyszerűen azért, mert aki használt még villanykörtét, az tudja, hogy az izzószál mindig a bekapcsoláskor ég el, mivel hidegen kicsi az ellenállása, ezért az áramfelvétele felfut. Trafómhoz egy egyszerű kapcsolást alkalmaztam. Lényege, hogy az NTC-k kb 70k Ohm ellenállást képviselnek a primértekercsel sorba kötve. Ahogy növekszik a készülék áramfelvétele, úgy az NTC elkezd melegedni, mikor is az eredő ellenállás cca. 40 Ohm lesz. Ekkor behúz a 12 Voltos relé, és kisöntöli az NTC-ket. A relé áramkörében van egy 180 Ohmos ellenállás is, amely az utánna következő pufferrel szintén a relé meghúzását késlelteti. A kapcsolás az előzetes kísérletek alapján 10-12 s késleltetést ad. Ezért az áramkört Lustának neveztem el. A rajzát, és a hozzátartozó PCB-t az alábbiakban láthatjátok:


Az áramkör egyben a bekapcsolást indikáló LED-et is ellátja feszültséggel. A LED szép lassan világosodik ki, ahogy nő a primer feszültség.
 A PCB terv a verzióknak megfelelően több fajta. A sztereo változat 3 PCB-n építhető meg: a két erősítő panelből, és a táp panelből. Erre azért volt szükség, mert így az egész terv tág teret enged a különféle dobozok alkalmazására. Viszont tudni kell, hogy a csövek az alkatrészekkel ellentétes oldalon vannak elhelyezve, azaz megépítéskor a sasszin kívülre kerülnek. A jobb, és a bal erősítő panelja egyforma. A táp panel közös mindkét csatornához. A Diyeramp ezzel a NYÁK tervvel készült el:

Ennél kisebb a táp áramköri lapja:


A monoblokk kicsit bonyolultabb, ezért kétoldalas, 70um-es réz vezető sávokkal készült el:


A NYÁK lemezek a szerzőnél elérhetőek. A következő résztől a sztereo verzió építését fogom leírni, majd utánna a monoblokkal fogok foglalkozni.

Barta Ottó. 2018.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése