2017. május 4., csütörtök

Javítás: Sony XM801 fix & repair & upgrade

Előző cikkemben szereplő XM1000 típusú erősítő kistestvére is megérkezett a műhelybe. Ez egy két csatornás darab, és kissé combosabb. Felépítésre és anyaghasználatra teljesen egyezik  a nagyobbik verzióval, csak jobban megviselte az idő és a sok eddigi műértő tulajdonos. Volt vele munka, de megérte, mert véleményem szerint hozza a szintet.




Rendkívül ütött-kopott, agyonvágott darab. 


Koszos, karcos, rozsdás...


Nem volt gazdája... A bekötési segédlet tetszett... De mennie kellett.


És ez csak a külső. Működni sem működik. Tápra rakva, egyből világít a zöld led, mint ha elindulna. De még remote jelet sem kapott. És el sem indult. Valami itt is a táppal lesz. Nézzünk bele...


Szintén egy önrezgő táp. Csak jóval kisebb helyre zsugorítva. 

Tápegységből kiszerelve a merőleges paneleket, feltűnt, hogy merő egy "takony" az egész nyák. Ezt letakarítva megleltem annak forrását... A primer szűrő elkók összes leve alul kifolyt. Ezzel kapacitásukat elvesztették és a panelon lévő takonnyal vezető közeget alkotva, kvázi rövidre zárt rengeteg pontot egymással. A panel takarítása és az összes elko cseréje után a táp indul, működik... Csak nem állt le. Az egyik segéd panelen lévő remote kapcsoló tranzisztor nem úszta meg a dolgot, cseréje után a rend helyre állt, átnéztem és visszaraktam rá a fémpáncélt.


2-2pár végfok tranzisztor, szintén hibrid IC-vel hajtva. Semmi felesleges szűrés, kiemelés, csak egy GAIN fokozat. Ami feltűnhet a képen, az a két nagy szürke kocka, SONY felirattal... Igen... Azok a szekunder puffer elkók. Példaértékűek, egyedileg gyártott 15000uF értékű japán kondik. Pár Wima szűrőkondi már bele is került. A többi alkatrész rendben volt.

Megkapja az erősítő a 4 csatornás testvérén elvégzett módosításokat. Pontosabban egyik tesó mellé kerül majd be, subwoofert hajtani, így a legjobb, ha minél egyformább lesz a karakterük. Tehát lehetőség szerint hoznia kell a szintet, ezért ugyan azokat az anyagokat használjuk fel, mint az előző cikkben. (OPA2134PA és Sommer kábel).


Sajnos nem DIP8-as tokozású a műveleti erősítője, ezért egy adaptert kellett készítenem hozzá.


A célnak tökéletesen megfelel és hamar el is készült.


Helyére is került. El is fér és még nem is néz ki rosszul.


Ezután következett a kábelezés. Itt még kevesebb hely állt rendelkezésemre.


Középen a tápegység, szintén külön dobozolva, a zajok távol tartásának érdekében.  Új kábel behúzva, törött bementi panel javítva, majd összeszerelve.


Egy gyöngyfújás után kapott 3 réteg új selyem fekete festéket. A kép csalóka, élőben sokkal jobb lett az eredmény.


Alaposan megtisztítva, Szerencsére eredeti feliratok megmaradtak.


Új terminál csavarok, Sajnos ennél többet nem tudtam tenni, a gyári műanyagok kaptak rendesen.


És persze az alsó lemez is újra lett festve és meg lett szabadítva a szakirodalomtól.


Ezután bekötöttem és nekiálltam tesztelni. Talán egy kicsivel részlettelenebb és pontatlanabb mint a 4 csatornás tesó, de ezt betudom a csatornánként két pár tranzisztornak. Ettől függetlenül ugyan az a virgonc, élettel teli hangkép fogadott... Csak kétszer akkora dinamikával. Teszt hangfalakat majd leugrasztotta a polcról. Olyan erővel rúgta a kis mély-közepeket a lábdob, hogy már sajnáltam őket. 

Nekem nagyon tetszett az eredmény, és a gazdi is meg van vele elégedve. Valamint egy újabb agyonvágott darabot mentettünk meg az enyészettől. 


1 megjegyzés:

  1. Szia Enrdu! Érdekelne, hogy miképp tudnálak téged/benneteket elérni. Szükségem lenne a tudásotokra egy erősítő feljavításban. :)

    Ha érthető okokból nem szeretnéd közzétenni az elérhetőséged, örömmel venném, ha küldenél egy mailt az attila.kurtz@gmail.com email címre.

    Köszi és üdv,
    Attila

    VálaszTörlés