2017. május 7., vasárnap

Javítás: akarommondani.. hagyjuk.. MAC MP8000

Vegyes érzelmeim vannak ezzel az erősítővel kapcsolatban. Mármint nem a típusa miatt, vagy bármi márkával szembeni ellenszenv miatt, hanem az előzőleg benne garázdálkodó mesterember munkája(?!), akarom mondani rombolása  miatt. Lássuk, miről is van szó.

A sűrűje előtt lássuk mit fújt ide a szél :)

Beszéljenek a képek. Ez egy MAC Audio MP8000. Szép ígéretekkel, miszerint ki tud nekünk köhögni 1kW-ot. Bjútiful.... Nem egy rossz konstrukció, de a szériáról alkotott véleményemről mindent elmond az Elektroncsöves szentségtörés cikksorozatom :)




Labortápra rákötve abszolút semmi életjelet nem produkál. Csavarhúzó a kézben, alsó takarólemez lecsavaroz, éssss.


Láttam már sok mindent, de ezután inkább visszaraktam a lemezt, és az erősítőt is visszaraktam pihenni a polcra.. Erre aludni kell még párat..

Igazából mesterünk munkája valahol elismerendő, hiszen olyan szinten low budget javítást végzett, hogy szerintem ő fizetett a tulajnak, hogy ezt megcsinálhatta. De lássuk a munkásságát.


Valahonnan kitört gyorsdiódák, műanyag tok lereszelve, és odaforrasztva kb 0,05-ös vezeték. Hiszen úgy is a nagyfreki miatt kisebb huzalkeresztmetszet kell, és emberünk nyilván számolt vele, hogy a kezdeti csúcsáram után maximum pár amper csordogál, amit ha a biztosítékban lévő vékony szál is elvisel, akkor ez is. Ez kérem nem fillérba**ás és igénytelen munka, hanem gondosan megtervezett low budget javítás. Na de menjünk tovább.


Igen, ez a csodálatos technika a primer oldali 40 amperes FET-eknél is alkalmazva lett. Itt már egy kis hiba csúszott a számításokba, mert itt néha áram is folyik, ezért nem is bírták sokáig. És nem, az alkatrész lábakat nem én tördeltem ki...


Emberünk a gazdaságos idő beosztásra is gondolt.. gyári ( valószínű ) leégett végtranzisztorokat lecsípte, és lábaikra ráforrasztotta az "új" tranzisztorokat. Forrasztástechnikailag olyan kitűnő munkát végezve, hogy a lábak fele elvált a tranzisztoroktól. 


Gyári kondikat elképzelni sem tudom mi lelte... Mesterünk mélyen fiókba nyúlva pótolta a kondikat, és egy kis palmatex-el gyönyörűen rögzítette őket. ( De komolyan.. Mi történhetett a gyári kondikkal, hogy cserélni kellett őket? Gondolom kellett máshova...) 


Mesterünk jó erőben van, és odafigyelt, hogy megfelelően rögzítve legyen a nyák, nehogy lötyögjön.

 Állítsuk helyre a keletkezett károkat. Kondikat nem cserélem, működést nem befolyásolja. A többit viszont muszáj.



Betákolt alkatrészek egy része kibontva.


Végtranzisztorokat (már ami maradt belőlük) kidobáltam belőle, és helyette TIP35C és TIP36C párost kapott, új csillám szigeteléssel és pasztával.


Ugye mennyivel jobban néz ki?


Elégett FET-eket kibontottam a tápból. Gate ellenállások cseréje, és egy kis tisztítás után megkapta az új IRFZ FET-eket.



Új FET-ek a helyükön. Forrasztások átnézve, és szükséges helyeken javítva.


Összeállt. Sok munka volt vele, és ez mind azért, mert az előző szakember végtelenül igénytelen munkát végzett. Találomra cserélgette az alkatrészeket, szakszerűtlenül, de a hibás differenciál erősítőhöz nem nyúlt, ami végett nem is sikerült neki a produkció. A két szekunder puffer kondit meghagytuk emlékbe, így is gazdaságtalan volt a javítás...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése