2014. június 5., csütörtök

DiY: USB hangkártya PCM2707C-vel


Ebben a cikkben egy egyszerű, de viszonylag jó hangú USB-s hangkártya építését mutatom be nektek, és osztom meg terveimet. A hangkártya lelke egy PCM2707C, minimális alkatrészigénnyel.


Ha mindenképp minimalizálni akarjuk a felhasznált alkatrészeket, akkor külön tápegységre sincs szükség, az IC az USB 5 Voltjából előállítja a működéséhez szükséges 3.3V-ot, de azért kis szűrés az USB zajossága miatt nem árt neki ( C7 ).
Az IC lehetőséget ad különböző funkciógombok használatára, amelyek nekem windows 8 alatt nem működtek. Ezeket elhagyva már tényleg nagyon egyszerű NYÁK-ot kapunk, és a legegyszerűbb verziót 26 alkatrészből elkészíthetjük.


Kísérletezéshez a legjobban járható út szerintem, ha az IC-t nem a fő panelra forrasztjuk, hanem egy külön kis panelt kap, amit könnyedén átrakhatunk, ha új "alaplapot" terveztünk a hangkártyához. 
Ha kellően türelmesek és lusták vagyunk, akkor ilyen átalakítót pár forintért E-bay-en is beszerezhetünk.
Ennek a kis panelnak a méretei 19 x 41,5 mm.
Lábaknak én kétoldalú tüskesort használtam, és az alaplapon az ehhez való foglalatot, így tényleg egyszerűen cserélhető.
További egyszerűsítés lenne, ha a kvarcot is erre a kis panelra raknánk.





Nyákterv is elég egyszerű, könnyen visszakövethető. Az egyszerűség kedvéért furatszerelt alkatrészekkel készítettem el.








Összerakva a mű. Nem a legszebb alkotásom, sőt a nyák marás is elég gyengén sikerült, de működik, és a hangja is egész jó.














 A dobozolt mű már egész jól is néz ki. Kapott egy S/PDIF kimenetet is a 2 analóg mellé, hogy digitális bemenettel ellátott erősítőt is könnyen rá lehessen kötni.



Letöltések:


 Természetesen a DAC-ot tovább lehet fejleszteni, de arról majd máskor írok.
Nem végleges verzió!



A tartalmak szabadon másolhatóak, terjeszthetőek, megjeleníthetőek és előadhatóak, készülhet rájuk építve új alkotás, mindaddig, amíg az eredeti szerző neve feltüntetésre kerül, kereskedelmi forgalomba nem hozható! @elektrobarlang

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése