2014. június 28., szombat

Bontás: Yamaha RX-V450

Hozzám került egy sajnos már menthetetlen házimozi erősítő, amelynek elbontását mutatom be pár képben.
Aki előttem próbálta javítani valahogy megölte benne a mikrovezérlőt, ami sajnos nem beszerezhető a rajta lévő szoftverrel együtt.





Eladni még így sem érné meg, hiszen rengeteg használható alkatrész van benne. Trafó, végtranzisztorok, hűtő borda már többet érnek, mint amennyit ezért egyben kaphatnék.

Belső látkép. Kéne már szereznem valami fényképezéshez is használható fényforrást ..
Fő transzformátor. Biztos vagyok benne, hogy ennek még valamiben jó helye lesz :)
Készenléti tápegységen már van 3 oda nem illő kondi. Előző szerelő ezek szerint körbenézett neten. Ezeknél az erősítőknél gyakori hiba, hogy az egyik kondi ( bal felső sarok, sárga tetejű ) veszít értékéből, és a tápegység nem tud elindulni.


A panel alján látszik, hogy valóban cserélgetve volt pár alkatrész.

Készenléti tápegység helye.

Javítás nyomai itt is. A képen a hibás mikrovezérlő látható. Egyik táp lába sajnos testtel rövidzárlatban van, nincs hibás kondi, összefolyt forrasztás, sajnos ez a hiba tokozáson belül van, így csak a csere segítene a helyzeten, de nehezen beszerezhető ez az IC, és a rajta lévő szoftver nélkül semmi haszna sem lenne, ami szintén beszerezhetetlen.

Javítás nyomai itt is.

Rengeteg bemenet és kimenet, kicsit sajnálom, hogy javíthatatlan az erősítő, de haladjunk tovább.

-1 hátlap

Kiköltöztetve a házból. RCA aljzatokból biztos nem lesz hiányom, sajnos kondikon és csatlakozókon kívül ezekben a panelokban más használható nagyon nincs, esetleg pár smd műveleti erősítő, de ezeket elrakom pihenni egy dobozba pár hónapra, hátha valakinek szüksége lesz valamelyikre.

Digitális hang processzor
Műveleti erősítők



Kreativitásom kiélése után lépjünk tovább a végfokozatra.

Szép nagy dög. Segédtáp és diff. erősítők külön panelon ( felső )
Puffer mennyiségben nem szenved hiányt a +/- 12 Voltos segéd tápegység.

Ez a panel csak azért került az erősítőbe, hogy ráforraszthassanak 2 tartó vezetéket.


Rengeteg használható tranzisztor, sok autós erősítőben használnak ugyan ilyen típusú végfok tranzisztorokat, szóval mindenképp meglesz a helyük. Bontás előtt még megpróbálom feléleszteni a végfokot, kis kihívásnak megfelel. Az erősítő elvileg 6 x 80 Watt leadására képes 8Ohmon. Ideális esetben párhuzamosítani lehetne 3-3 csatornát, majd ezeket ellen ütemben hajtva remek subwoofer erősítő lehetne, sajnos erre kicsi esély van, mert ilyenkor az erősítő fokozatok közötti minimális eltérés is problémát okoz, ami már az alkatrészek szórásából is adódhat, de egy próbát megér :).


Jó hír, hogy a bemenetekkel nem kell semmit se szórakozni, csupán az "E" jelölésű vezetőket kellett GND-re kötni, és az erősítő összes csatornája már életre is kelt.


Próba panel hiányában gyorsan légszerelve összedobtam egy fázis fordítót + alul áteresztő szűrőt, amelynek felső határfrekvenciája 100Hz és erősítése egyszeres. 

A fázisfordító működés közben.

Az erősítő bekábelezve. Működni működik, nagyon szép hangja van, de a végfokozatok közötti eltérés miatt iszonyatos mennyiségű hőt termel, így ilyen mód használhatatlan, de próbának megtette :). Sajnos mindenképp bontásra kerül, de ennyi végtranzisztorból már igen nagy teljesítményű erősítő is összehozható.



A tartalmak szabadon másolhatóak, terjeszthetőek, megjeleníthetőek és előadhatóak, készülhet rájuk építve új alkotás, mindaddig, amíg az eredeti szerző neve feltüntetésre kerül, kereskedelmi forgalomba nem hozható! @elektrobarlang

6 megjegyzés:

  1. gulyás gergelynek keresek elérhetőséget köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gulyás Dániel!
    Szeretnék kérni egy élérhetőséget az erősítő bontásával kapcsolatban! köszönöm. noresz17@freemail.hu

    VálaszTörlés
  3. Kedves Uram!

    Érdeklődni szeretnék, hogy egy Yamaha RXV-450-es erősítőhöz keresnék vezérlő egységet. Milyen irányba induljak el? Tud javasolni egy helyet hol lehet kapni?
    A száma: M30622MWP-152FP
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel:
    Ilona
    ilona001@freemail.hu

    VálaszTörlés
  4. Üdvözlöm!
    Az erősítő készenléti panel megvan még? Lehet hogy vevő lennék rá. Válaszát köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Tiszteletem!
    RX-V350 erősítőm van, ami időnként durran egy nagyon (mindig a bal hangszóró) és kikapcsol.
    Tudna segíteni tanácsadásban hogy mi baja lehet?
    Üdvözlettel:
    Tamás

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok! Keresek Yamaha rx a 2020 Aventage erősítőhöz dts panelt. Valaki tud segíteni?

    VálaszTörlés