2017. április 20., csütörtök

Elektroncsöves szentségtörés I. -- GI-30 PP erősítő

Bármerre barangolok neten,  mindenhol ugyan az fogad... Ha csöves, akkor miért nem teljese csöves... Sárdobálás, hogy miért van benne félvezető, kapcsolóüzemű táp stb. Bármi újítást csípőből elutasítanak, és lenézik az embert, ha ki akar próbálni valamit.
Kísérleti céllal belekezdtem egy olyan csöves erősítő megalkotásába, amiben a lehető legtöbb "szentségtörést" követem el.
A cikk folyamatosan frissül!

Vegyük sorra ezeket.
Szépen sorra az enyhétől az egyre durvábbakig.


Számítások és kapcsolási rajzok a következő cikkben lesznek. Ez a cikk csupán vázlatos kísérletezgetéseket tartalmaz. Hibás utánépítéseket megelőzvén, kísérleti kapcsolásokat és számításokat nem teszek közzé.


I. Ház.

Szinte minden egyénileg épített csöves erősítőnek ugyan azok a jellemvonásai.
Kilátszódó csövek, trafók. Polírozott/szál-csiszolt fém, és fa keresztezése.

Persze ezek is szépek a szemnek is és a léleknek is, de térjünk el ettől egy kicsit.



Alapként vegyünk egy hulladékfémből előtúrt MAC MPX4000 autós erősítő házat.
Maga az erősítő egy semmitérő darab, de tőlem kap egy esélyt egy új életre.



Középső domborított díszlemezt visszahelyeztem a hulladékvas tetejére, és beleszabtam egy 5mm-es alu lemezt, ezzel már elegendő hely lesz mindennek.


Gyors méretezés, aztán fúrósablon készítés. Pontosabb és gyorsabb számomra ez a módszer, mint fél órán keresztül méregetni és pontozgatni.


Fúrás után.


Persze nincsen rózsa tövis nélkül. Pakolászás közben valahogy sikerült elpattintanom az egyik csövet.


Színválasztás.
Polchoz odasétálva a réz és grafit-szürke szín tetszett meg. Csiszolás és zsírtalanítás után kis maszkolás, aztán meg is kapta az első réteget, aztán a következőt, és egy réteg lakkot.





Persze a rézszínű festéket ledobta magáról, a szürke meg felhabzott néhol, így kapott egy gyöngyfújást.


Folyt köv...

2. Táp

Mi is lehetne egy csöves erősítőben nagyobb szentségtörés, mint egy kapcsoló üzemű tápegység.
Számoljunk kicsit, hogy mire is van szükségünk: ( fejben már vannak fogalmak arról, hogy a kapcsolás hogy is fog kinézni, és mikre is lesz szükség, de erről majd később ).


Egy közel 2*30 Wattos csöves erősítőhöz 220W felvett teljesítmény elfogadható. Stabilizátor miatt elég alacsony lesz a kimeneti zajszint is.
Ekkora teljesítménynek már a laptop tápegységes eredeti terv elbukik, így marad a hálózatról üzemelő megoldás, ami felvet még pár problémát ( érintésvédelem, zajszűrés, pfc ).

Kezdeti kísérleteket nem hálózatról üzemelő megoldással végeztem. Trafót is hagy maga után némi kívánnivalót, de kísérletezésre tökéletes.


Egyszerű TL494 re épülő kapcsolás, amely 2 darab irf3205 FET-et hajt. Ez még nem stabilizált, semmilyen védelemmel nem rendelkezik, csupán 25kHz-s  négyszögjelet állít elő..


Trafóra feltekerve a nagyfesz és 2 fűtő tekercs. Stabilizátor egyszerű áteresztő tranzisztoros megoldás.
Egyelőre csak a 12,6V-os fűtésnek csináltam meg a stabilizálást. BD911 tranzisztor és 13,6V ( 2*6,8V ) zéner. 3A terhelés mellett teljesen stabil, és 11mV zaj mérhető a kimeneten. Későbbiekben ezt valószínű cserélem tl431+fet kombóra vagy egy LM350-re.

Nagyfeszültségnél a zéner + FET áteresztő stabilizátor is jól vizsgázott. Egy hibát elkövettem, a szekunderen nem hagytam elég tartalékot, így 100mA terhelésnél már esik akkora feszültség, hogy a stabilizátor nem tudja már ellátni a feladatát. Ennek orvosolására majd feltekerek még pár menetet, hogy meglegyen a kellő feszültség.

Folyt köv.

3. Kapcsolás.

Gi-30 Végcső, AB1 osztály, csöves fokozat után FET-es meghajtással.
Ezt még a következő alaklomig továbbgondolom, és akkor kifejtem :)

1 megjegyzés:

  1. Igazán örömmel látom , hogy azért van valaki aki gondolkodik , kisérletezik , és nem csak másol ! :)

    VálaszTörlés