2014. október 12., vasárnap

Javítás: SPL Dynamics S-4006


Minőség ide vagy oda, ebben az erősítőben is spórolni kellett valamin, ami elég sok fejfájást okozott. Törött forrasztások hada, és következményeik. Szeretjük az ólommentes forrasztóanyagokat...










Ez az erősítő már nem gyerekjáték kategória. Robusztus méret mellé hasonló ár is társul. D osztályú testvérét már bemutattam itt. Az inkább a nagyot szól de csúnyán kategória. Ennek a teljesítménye jóval visszafogottabb, de a hangja teljesen más. D osztályúval a mélyek csak zúgtak, de ezzel teljesen letisztult volt a hangkép.
Teljesítménye nem eget rengető, de legalább hihető.
RMS teljesítmény 4 Ohm-ra:
- 4 x 50W / 2 x 160W
- 2 x 100W / 1 x 320W


Van itt minden jó, mi szem szájnak ingere. 120 Ampernyi biztosíték 6 csatornára. Aranyozott masszív csatlakozók, és egy kis szigetelő szalaggal jelölt hibás csatorna.


Van rajta tekergetni való bőven. Már ennek láttán sejtettem, hogy ebben egy fél zsák műveleti erősítő veszett el.


Bőven van benne anyag, még úgy is, hogy csak a legszükségesebbek kerültek bele. Dupla táp itt nem dísznek van. Felépítését tekintve van benne 4 kisebb és 2 erősebb végfok. Mindkét csoportnak más feszültségű tápja van, és valószínű ez indokolta, hogy nem egyforma a 4 tápszűrő kondi. Segédtápnak itt is a megszokott zener + ellenállás páros van, de már dupla annyi ellenállással.



Problémát még nem is említettem. Igazából egy hajszál repedés a hibás csatorna kimenetén. Honnan lehet tudni, hogy ez a baja ? A hibás csatorna addig nem szólal meg, amíg fel nem tekerjük a hangerőt. A probléma abból ered, hogy.. na mind1 ez rettenetesen hosszú lenne.


Jól látszik, hogy a forrasztásban körbefut egy fekete repedés, nos ez okozza a hibát. Az is jól látszik, hogy a gyári forrasztások matt színűek ( ólommentes forrasztóanyag ), amiket átforrasztottam szép fényesek. Szükségesnek éreztem az átforrasztást néhány helyen, ugyanis a nyák megfordításakor az egyik végtranzisztor koppant az asztalomon ( kiesett a helyéről ).
Javítás ennyivel le is zárult, de pár hét múlva ismét visszatért az erősítő. Segédtáp egyik tápága szintén forrasztási hibák miatt megszűnt létezni. Ezt az egyik csatorna kisebb tranzisztorai és egy műveleti nem hálálták meg, de végül minden javítva lett, és a maradékot is átforrasztottam.


Itt már a fólia is feljött. Igazán kaphatott volna szerencsétlen erősítő egy minőségibb NYÁK-ot.

További képek:









0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése