2014. szeptember 17., szerda

Betekintő: SPL Dynamics S-1200d

Ez az erősítő csak próbára került hozzám, de ha már itt járt, akkor bemutatom.
SPL Dynamics S-1200d egy 1200 Wattos ( 1Ohm ) D osztályú mono végfokozat. Ezek az erősítők leginkább mélynyomók hajtására használják, de ott is leginkább már hangnyomás versenyeken.









Nézzünk bele!

Sötétben semmi sem látszik, vakuval meg csillog minden.. kéne már valami megoldást találnom erre.. Baloldalon Sztereó be és kimenet, szokásos tekergetők és jobb oldalt egy master kimenet vagy slave bemenet.

120 Ampernyi biztosíték van benne, masszív csatlakozókkal.


Nem spórolták ki belőle az anyagot. Dupla táp, és egy mono végfok.


Az erősítő lelke. Ez a kis panel felelős a PWM vezérlésért. Utálom ezeket javítani.. Ahány gyártó, annyiféle megoldás, és szinte az összesen található 1-2 IC, amelyekről lecsiszolták a típusszámot. Service manual-t vagy bármi segédanyagot szinte lehetetlen találni.


Szeretem az ilyeneket. Segédtáp nem zener + ellenállással van megoldva, hanem normális félvezetős stabilizátorral. Persze megvan mindkét megoldásnak az előnye és a hátránya. Én leginkább az áteresztő tranzisztoros megoldást preferálom, de olyannal eddig elég kevés erősítőben találkoztam. Zener + ellenállás stabilizátor folyamatosan fűt, gyakran kiforrasztja magát az ellenállás, és nem valami stabil feszültséget szolgáltat. Az ilyen stabilizátorok, mint ebben az SPL erősítőben is ( 7812 és 7912 ) egyszerű megoldásnak számítanak, csupán ezeknél figyelni kell a felső feszültséghatárra. Áteresztő tranzisztoros stabilizátor nem érzékeny túlzottan a túlfeszültségre, nem melegszik fölöslegesen, és stabil kimenete van. Tápegységből érkező zajok elnyomására is jól fel lehet készíteni. Eddigi legjobb stabilizátor, amivel találkoztam egy komplett kis erősítő volt.


Kimeneti LC szűrők. Minden D osztályú erősítő kimenetén megtalálhatóak. 


Kimeneti FET-ek. Összesen 12 darab van.


Kimeneti védelem reléje és a lágy indításért is ez felel.


Elő fokozat nincs túlbonyolítva, de a célnak tökéletesen megfelel, hiszen ez az erősítő subwoofer hajtására van kihegyezve.


Egyenirányító gyors diódák.


Táp csatlakozó másik oldalról. Ezen is látszik, hogy itt nem kis áramok folynak. Ezt valószínű nem is lenne olyan egyszerű eltörni, mint néhány kisebb erősítőnél.


Táp vezérlő áramkör. SMD SMD hátán.. A hagyományos méretű alkatrészekkel épített erősítőket sokkal jobban szeretem.

Az erősítő teljesítménye az amp-performance.de mérései alapján:
1 × 441 Watt 4 Ohm
1 × 722 Watt 2 Ohm
1 × 919 Watt 1,33 Ohm



A tartalmak szabadon másolhatóak, terjeszthetőek, megjeleníthetőek és előadhatóak, készülhet rájuk építve új alkotás, mindaddig, amíg az eredeti szerző neve feltüntetésre kerül, kereskedelmi forgalomba nem hozható! @elektrobarlang

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése