2016. november 25., péntek

Javítás: JBL GT5-A604

Egy "jól képzett mesterember" után került hozzám ez az erősítő. Szerencsére nem sok baja volt, de ez a kevés is egy minimális igényességgel vígan elkerülhető lett volna.
Hibajelenség: Az erősítő protect-el.




Korrekt kis szerkezet. Külsőre is igényes darab, nem leharcolt, és minden csavar megvan. Lássuk mit rejt a burkolat!





Teljesen átlagos felépítés, anyaghasználat terén sem rugaszkodtak el a földtől, teljesen átlagos minőségű alkatrészekből épül fel. Az eddigi képeken mesteremberünk varázslása még nem látszik, de ami késik..
Térjünk a lényegre. Burkolat megbontása után szerencsére nem füst révén, de azonnal látható volt, hogy hol lesz itt a hiba. Ugye az erősítőt bekötve nem vágja ki a biztosítékokat, sem magas nyugalmi árama nincs, így a tápot éppnek lehet tekinteni. De a remote szál bekötése után egy pillanatra nagy áramot vesz fel, majd protect.


Itt már annyira nem egyforma a 2 végfok pár. Mesterünk ( gondolom én ) a leégett végfok tranzisztorokat, alkatrészes fiókot kihúzva az első keze ügyébe akadó komplementer párral pótolta is. Paramétereket is majdnem eltalálta, az új tranzisztor pár csupán több mint kétszerese a gyáriakénak teljesítményben, kollektor áramban, kollektor-emitter feszültségben, sávszélességben. Csupán bétában múlja alul a gyáriakat, ami már probléma...
Persze ilyenkor az ember reflexből cseréli a nem oda illő alkatrészeket, de sajnos a történet ennyivel nem ér véget.



Elsőre mindenki arra gyanakszik, hogy biztos a végtranzisztorok adták fel, és lettek zárlatosak. Ebben az esetben ez nem így történt. A módosítást követően mesterünk elfelejtette kompenzálni a vele járó dolgokat. Az örök rejtély marad, hogy ezt a meghajtó tranzisztort a megnövekedett bázis áram vagy a végtranzisztor sebesség változása miatt egy gerjedés vitte e el, de minden esetre ő okozta a protect-et, mivel a negatív táp ág felőli végtranzisztort teljesen kinyitotta, és a DC védelem lekapcsolta a tápegységet.
Természetesen a nem oda való végtranzisztorok ki lettek cserélve eredetikre.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése